Bu makalede sorduğum ve yanıtladığım soruları, eğitim için paranızı ve zamanınızı yatırmayı düşündüğünüz tüm eğitmenlere sormalısınız. Her geçen gün artan sayıda dalış eğitmeni varken, her bir dalış eğitmenini özel kılan ve diğerlerinden ayıran şeyin ne olduğuna bakmanızı öneririm; en önemlisi, aldığınız kurs için size en fazla katkıyı kimin sağlayacağına bakmanızdır. Aldığınız herhangi bir kurstan en yüksek faydayı elde etmeniz gerektiğine inanıyorum; aşağıdaki sorular her eğitmene sormanız gereken sorulardır, size öğretecek doğru kişiyi bulmanıza yardımcı olacaklardır.
Bir eğitmende ne aramalısınız?
Volkan Dikmen;
Su ürünleri Mühendisi
PSS Eğitmen Eğiticisi A19OU6855
Profesyonel Dalgıç
Cankurtaran Eğitmeni
İlk yardım Eğitmeni
Afet Acil Durum Yönetim Uzmanı
Sınırlı Kaptan
Tüplü dalış yapmayı ne zaman öğrendiniz ve ne zaman eğitmen oldunuz? ortaokul çağlarımda serbest dalış yaparak başladığım bu serüvenim 18 yaşında öğrendiğim tüplü dalışla daha da zevkli hale gelmişti. Bu beni üniversite tercih yapmamda da etkili oldu ve Ege Üniversitesi Su ürünleri Fakültesini kazanarak kayıt oldum. Üniversite yıllarımda hem bilimsel hem de sportif amaçlı dalış yaparak akademik seviyede tecrübe ve nitelik kazandım. Çeşitli dalış sistemlerinin hem sportif hem de teknik dalış tarafında çeşitli sertifika seviyelerinde eğitimler aldım. Şu an Profesyonel Scuba Okullarında (PSS) hem ülkemizde hem de yurt dışında eğitmen eğitmekteyim. Eğitmen olduğumdan beri çalışıyorum ve dünyanın her yerinde eğlence, teknik ve eğitmen seviyesi kurslarında dalgıç eğitimi veriyorum. Ülkemizde dalış endüstrisinde akademik bilgi seviyesinin yeni nesil eğitmenlere aktarılmasında su altı arama kurtarma ve kamu güvenliği dalgıçlığı için gerekli olan nitroks, side mount, back mounth gibi tüplü dalışının geliştirilmesinde endüstriye katkı sağlayanlardan biriyim.
Tam zamanlı mı yoksa yarı zamanlı bir eğitmen misiniz?
Dalış eğitmeni olduğumdan beri sektörde tam zamanlı olarak çalışıyorum. Aktif olarak dalış kursları veren tam zamanlı bir dalış ve cankurtaran eğitmeniyim, bu benim tek gelir kaynağım ve yapmayı sevdiğim şeyi finanse ediyor. Kurs vermediğim zamanlarda düzenli olarak kendim için dalış yapmaya zaman ayırıyorum. Bu, kendi beceri seviyemi zorlamamı ve geliştirmemi sağlıyor ve tüplü dalışa olan tutkumu ve zevkimi koruyor. Yarı zamanlı eğitmenler, çoğunlukla tam zamanlı eğitmenler kadar kendilerini adamış olsalar da, öğretim becerilerini yüksek seviyede tutmak için gerekli olan kursları yürütmek için yeterli zaman bulamadıklarını gördüm. Ayrıca yeni dalış becerileri, teknikleri ve ekipman gelişmelerinin yanı sıra kendi dalış kondisyon seviyelerini güncel tutmak için de zaman bulamayabiliyorlar.
Dalış yapmadığınız zamanlarda başka neler yaparsınız?
Boş zamanlarımın çoğunu fitness seviyemi yüksek tutarak geçiriyorum. Formda kalmanın her dalgıç için, özellikle de teknik dalışlar yapan biri için önemli olduğuna inanıyorum. Bunu dengelemek için düzenli olarak koşuyorum, yol bisikleti sürüyorum, yüzüyorum ve direnç antrenmanı yapıyorum. Elbette beslenmemede dikkat etmekteyim.
Eğer bilgisayarımla birlikte çalışacaksam, web sitesi geliştiriyorum, ülkemizde dalış ve cankurtaran konusunda az bulunan dünyada ki güncel bilgileri dilimize çevirip yayınlamaya çalışıyorum.
Ne tür dalış ortamlarında dalış deneyiminiz var?
Bulunduğum ülkeler boyunca birçok farklı dalış ortamında dalış yaptım. Bu ortamlar şunları içerir;
soğuk su dalışı (4*C, drysuit)
göl dalışları
yüksek akıntı, düşük görüş mesafesi ile tehlikeli dalışlar
batık dalışları (penetrasyon çalışması içeren)
derin dalışlar
DPV dalışları
Gelecek için hedefleriniz nelerdir?
Çevrimiçi eğitim materyalleri oluşturmak ve dünya çapında mümkün olduğunca çok insanın eğitilmesine yardımcı olmak istiyorum. Online eğitim sayesinde belki de hiç yüz yüze tanışamayacağım dalgıçlara ulaşma şansına sahip olacağım, bu nedenle bulunduğum konumdan gurur ve ayrıcalık duyuyorum. Sonuçta bilgi paylaştıkça çoğalmakta ve bu bilgilerin üzerine katkı koyup ilerleyecek olabildiğince çok insana ulaşmaya çalışarak zaman geçirmek için harika duygul bence!
Comments